Intel pripravlja ~$100 alternativo Raspberry Pi

Mandi

30. apr 2012 ob 17:12:39

Pred tedni je končno stekla prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, in po obetih sodeč si bo kmalu lahko vsakdo omislil na ARM-u temelječo GNU/Linux škatlico za okoli 25 evrov z vključeno poštnino [1]. Zanimivo pa je, da se je v igro precej hitro vključil tudi Intel, s svojo nekoliko dražjo alternativo.

Računalniku pravijo Next Unit of Computing (NUC), meri 10x10 cm, poganjal pa jo bo (skoraj) poljuben i3 ali i5 Sandy bridge procesor. GPU je ne najboljši Intelov HD 3000, čeprav naj bi že delali na Ivy Bridge različici z HD 4000 čipom. Med priključki sta dve SO-DIMM reži za RAM, Thunderbolt in HDMI video izhoda, ter USB 3 ter 2x mini PCIe. Debelina še ni čisto znana, ker je treba na procesor namestiti še hladilna rebra in ventilator.

Cena naj bi bila okoli 100 dolarjev, verjetno še kaj več.

V primerjavi s Pi je NUC nekoliko večja in predvsem zmogljivejša naprava, a hkrati tudi s precej večjo porabo energije. Intel pravi, da ciljajo predvsem na digitalne reklamne panoje, kioske in podobne naprave, navdušenci pa jo bodo najbrž koristili kot domači video strežnik (sploh kasnejšo različico z boljšim GPU čipom), nekako tako kot Apple TV, WD TV ali pri nas manj znani Roku. Na voljo bo v drugi polovici leta.

[1] Bojda se splača naročati 1 po 1, da se izogne carini in ddv.