EU po ameriško nad spletne velikane?

Dare Hriberšek

22. sep 2020 ob 17:20:10

Thierry Breton, komisar EU za notranje trge je v pogovoru za Financial Times (vsebina je plačljiva, alternativni vir) povedal, da si Evropa želi novih orodij zoper velika spletna podjetja, med drugim tudi pravno podlago za njihovo prisilno razbitje na manjše dele, prisilno prodajo njihovega poslovanja v EU, v skrajnem primeru pa tudi za popolno izključitev z enotnega trga stare celine. Ti ukrepi bi prišli v poštev v primeru, ko bi dominantni tržni položaj teh podjetij ogrožal interese uporabnikov ali manjših konkurentov. Thierry je sicer v intervjuju moč teh podjetij primerjal z neobvladljivo močjo velikih bank pred finančno krizo.

V Bruslju obenem razmišljajo o sistemu ocenjevanja, s katerim spremljali obnašanje teh podjetij na trgu, med drugim glede spoštovanja davčnih predpisov in hitrosti, s katero se odzovejo na odstranjevanje nedovoljenih vsebin. Prav neodzivnost pri slednjem naj bi dobila nekakšno lestvico naraščajočih kazni, ki bi se na koncu končala s prisilno razdelitvijo podjetja na manjše dele. Ocene bi lahko prispevala tako javnost, kot tudi povezane interesne skupine. Novi predpisi naj bi Bruslju dali tudi več moči in nadzora nad zbiranjem osebnih podatkov državljanov EU.

Komisarjeva izjava je povezana s koncem javne razprave o Aktu o digitalnih storitvah, gre za paket predpisov, ki bodo med drugim posodobili določbe zdaj že dvajset let stare, torej sprejete daleč pred vzponom spletnih gigantov, Direktive o elektronskem poslovanju. Breton je omenil, da bi lahko prvi osnutek zakonodaje dobili že proti koncu leta, nato pa ga čaka postopek Evropskem parlamentu in nato še v Evropskem svetu.