Cene diskov začele počasi upadati, ustvarjen duopol

Matej Huš

21. dec 2011 ob 16:09:02

V zadnjem času nekoliko več besed namenjamo poglavju trdih diskov, za kar so krive predvsem poplave na Tajskem in posledično ogromno zvišanje cen zaradi izpada proizvodnje. Drugi pomemben dejavnik je konsolidacija trga trdih diskov, ki je letos dosegla svoj epilog; ostala sta le še dva velika igralca.

Pred desetletjem smo imeli sedem večjih proizvajalcev trdih diskov. Za svoj kos trga so se borili Hitachi, IBM, Fujitsu, Western Digital, Seagate, Samsung in Toshiba, kar je ustvarjalo konkurenčno, morda celo preveč razdrobljeno okolje. IBM in Hitachi sta se združila leta 2003, vse skupaj pa je letos pohrustal Western Digital. Na drugi strani je Toshiba predlani kupila Fujitsujev oddelek za trde diske, skupno pa ima manj kot četrtinski delež. Zadnji večji prevzem je izvedel Seagate, ki je prav te dni dokončal nakup Samsunga. Seagate bo dobil vse obrate, infrastrukturo, intelektualno lastnino in zaposlene, ki so v Samsungu delali v proizvodnji trdih diskov. Novonastali gigant bo obvladoval približno 40 odstotkov trga, kar letos pomeni okrog 260 milijonov prodani diskov. Prvi še vedno ostaja Western Digital, ki ima polovični tržni delež. S tem se je v tej branži ustvaril duopol, ki pa za uporabnike ni nujno slab. Tipičen primer so procesorji, kjer sta le Intel in AMD, pa še tu Intel obvladuje nesorazmerno večji del.

In prav WD je bil v poplavah najbolj prizadet. Uradno WD ni komentiral obsega izpada proizvodnje, a so analitiki, da so morali ustaviti kar 75 odstotkov proizvodnih kapacitet. V začetku meseca je Western Digital začel ponovno zaganjati proizvodnjo in čeprav so napovedi o pomanjkanju diskov črnoglede, saj segajo še krepko v leto 2012, so cene vendarle začele padati. Zaloge se počasi pobirajo z zgodovinsko nizkih nivojev, na katere so zletele takoj po ustavitvi proizvodnje. Te so še vedno daleč od predpoplavnih ravni in so še zlasti nizke za nekatere modele, kot so 500 in 1000 GB-notranji diski, a napredek je viden. Analitiki pričakujejo, da so bo upadanje cen nadaljevalo skozi vso leto 2012, stare ravni pa naj bi dosegli v drugem polletju.