Prodaja diskov na predpoplavnih ravneh, cene pa žal ne

Matej Huš

28. sep 2012 ob 21:58:37

Leto dni po katastrofalnih poplavah na Tajskem in v sosednjih državi lansko jesen, ki so uničile dobršen del kapacitet za proizvodnjo trdih diskov, se je trg vrnil v stare tirnice. Kot ugotavljajo v podjetju IHS iSuppli, se je prodaja povzpela na predpoplavne ravni, cene pa žal vztrajajo precej više.

V letu 2012 naj bi prodali okoli 524 milijonov trdih diskov, kar je za 4,3 odstotke več kot lani. Znaten delež k rasti prispeva izid nove verzije operacijskega sistema Windows 8, ki krepi prodajo novih računalnikov in seveda tudi diskov v njih. Napovedi za prihodnost kažejo nadaljevanje trenda, tako da naj bi se prodaja do leta 2017 povzpela na 600 milijonov.

Precej manj gotove so napovedi o cenah. Pred poplavami je bila povprečna cena prodanega diska 51 dolarjev, potem pa je poskočila na 66 dolarjev v zadnjem lanskem četrtletju. Vmes so za nekaj tednov cene v trgovinah poletele tudi za več kot 100 odstotkov, a je šlo za kratkotrajne šoke. Cene za sestavljavce v novih računalnikih so precej manj volatilne, saj imajo dolgoročne pogodbe o nabavi. V letu 2012 se cene skorajda niso spreminjale in so ob polletju ostale na 65 dolarjih. Tudi to je razlog, da proizvajalci leto žanjejo rekordne dobičke.