Nedobavljivost diskov in visoke cene še vsaj šest mesecev

Matej Huš

14. nov 2011 ob 09:47:23

Nedavne poplave na Tajskem, ki so zalile tretjino države in povzročile ogromno škode proizvajalcem trdih diskov ali njihovim dobaviteljem, bomo občutili še vsaj do sredine prihodnjega leta, ocenjujejo analitiki. Prvi je o problemu javno spregovoril Asus, ki ima zalog le še do konca meseca, a v podobni godlji so praktično vsi proizvajalci. Komur ni neposredno poplavilo proizvodnih obratov, ga tarejo tegobe dobaviteljev ključnih komponent, kot so recimo motorji za trde diske, katerih večinski proizvajalec Nidec je povsem pod vodo.

Analitiki v IDC ocenjujejo, da se bo opazen učinek na celotno prodajo računalnikov vlekel še vsaj do sredine leta 2012. Tajska proizvede skoraj polovico vseh trdih diskov na svetu, pri poplavah pa je bilo uničenih približno polovico vseh obratov - točni podatki bodo na voljo šele, ko se bo voda umaknila. Hkrati težave povzročajo tudi uničene cestne povezave, ki onemogočajo dobavo in izdobavo ter prihod delavcev na delo.

Svetovne zaloge naj bi zadoščale za pokritje povpraševanja v zadnjem letošnjem kvartalu, tako da naj bi šla vsaj božična nakupovalna sezona skozi brez večjih pretresov. Vpliv na prodajo računalnikov naj bi bil med 2,2- in 3,4-odstoten, piše Bloomberg. Žal to velja bolj za ZDA kot Evropo, saj se pri nas že spopadamo s težavami z nedobavljivostjo trdih diskov. Poleg astronomskih cen, ki so poskočile za več kot dvakrat, diskov v večjih količinah enostavno ni. Slabše se nam piše prihodnje leto, ko bodo trenutne zaloge izčrpane, dobavljivost pa bo v celoti odvisna od zmožnosti proizvajalcev, da nadomestijo uničene ali onesposobljene proizvodne kapacitete.

Po najbolj črnem scenariju naj bi prihodnje leto prodaja osebnih računalnikov zaradi težav s trdimi diski upadla kar za petino, po pozitivnem scenariju pa naj bi si industrija opomogla v drugem četrtletju, cene pa naj bi se stabilizirale ob polletju. Podobno ocenjujejo tudi druge hiše; Goldman Sachs napoveduje 3-odstotni padec prodaje računalnikov v tem kvartalu in 8,5-odstotni padec v prvem četrtletju leta 2012. Pri tem bodo najbolj prizadeti manjši proizvajalci in sestavljavci, saj bo dobava prednostno namenjena velikim porabnikom za izdelke z visoko maržo (torej diske za poslovna in strežniška okolja). Geografsko pa je v prednosti ZDA, ki ima pri dobavi prednost, medtem ko v Evropo pride, kar bo pač ostalo.