Twitter z novo obliko, stranmi za oglaševalce

Mandi

13. dec 2011 ob 13:37:35

Zvestim twitterašem se gotovo ni izmuznila najava nove oblike, ki bo v prihodnjih tednih postopoma na voljo za vse obstoječe uporabnike, novi pa ga lahko preizkusite že zdaj. V grobem so twite preselili na desno, navigacijo na levo, novost pa je gornja vrstica, ki ponuja tri možnosti - Home (klasični twitter), @connect (reply-ji, novi followerji) in Discover, ki se trudi biti neke vrste personalizirani Digg/StumbleUpon. Nova oblika niti ne skriva pretirano, da je narejena po vzoru Applovih iOS aplikacij - to se je tudi pričakovalo, odkar sta podjetji napovedali tesnejše sodelovanje na julijski konferenci WWDC. Twitterju naj bi se od partnerstva kar smejalo, ker jim je število novih uporabnikov poraslo za 25%.

Še vedno pa nimajo jasne oglaševalske strategije, saj je kljub majski napovedi vrivanje oglasov v twitter stream sila redko, obenem pa to dovoljujo tudi partnerjem (npr. profesionalnemu klientu HootSuite), medtem ko Facebook in Google podobni ideje z brskalniškimi vtičniki spravljajo ob rob živcev. Stvari se premikajo počasi in pa predvsem previdno - tako so za večje blagovne znamke zdaj na voljo "Twitter pages", se pravi posebni profili z daljšim opisom in možnostjo "pritrditve" pomembnejših twittov na vrh časovne vrste (ti. Sticky Tweets). Zanimivo je, da tudi največje strani, npr. @disneypixar kot svojo spletno povezavo navajajo facebook page.

Najbolj priljubljene teme ta hip po podatkih slovenskega agregatorja sitweet so po pričakovanju #trenirka, maša in sds, najbolj glasni čivkači pa @pengovsky (5.6 točk, klout 58), @tomazo4 in @mr_foto. Prva punca je s šestim mestom @alivea.