Primanjkuje tudi pasivnih elektronskih komponent

Matej Huš

25. sep 2021 ob 22:04:46

Že dobro leto poročamo o previsokem povpraševanju po elektronskih komponentah glede na trenutne zmogljivosti, kar se kaže v podaljšanih dobavnih rokih in vpliva tudi na druge panoge, denimo na avtomobilsko industrijo. Težave se obetajo tudi pri pasivnih elektronskih komponentah, saj julija in avgusta niso obratovalne malezijske in indonezijske tovarne za proizvodnjo kondenzatorjev. Posledice bi lahko občutili v prihodnjih tednih.

Tovarne podjetij Chemi-Con, Nichicon in Rubycon poskrbijo za približno 50 odstotkov vseh kondenzatorjev na trgu, zato bi njihov izpad lahko povzročil zmanjšanje ponudbe za 30-60 odstotkov. To predstavlja težave že v običajnih časih, sedaj pa je povpraševanje rekordno visoko. Dobavni roki se zato močno podaljšali in namesto običajnih 4-6 tednov merijo v mesecih.

Težave povzročajo ukrepi proti covidu v Maleziji in Indoneziji, ki so pretrgali dobavne poti in terjali ustavitev številnih tovarn. Analitiki napovedujejo, da se situacija na trgu zagotovo še ne bo popravila letos, lahko pa bi se prihodnje leto. Do tedaj pa bo pomanjkanje pasivnih elektronskih komponent vplivalo na dobavljivost in ceno vseh elektronskih naprav.