Izšla Fedora 16

Matej Huš

9. nov 2011 ob 15:16:21

Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki nosi že oznako Fedora 16 oziroma Verne. Fedora še vedno izhaja vsakih šest mesecev, kot je navada že nekaj let, zadnja verzija pa je posvečena Dennisu Ritchieju, ki je umrl pred slabim mesecem dni. Znan je kot avtor programskega jezika C in soavtor operacijskega sistema UNIX (po zgledu katerega se je razvil Linux). Nova verzija Fedore 16 pa seveda prinaša zvrhano mero novosti.

Omenimo novo verzijo orodij autojump (enostavno premikanje po datotečnem sistemu), autokey (avtomatizacija opravil z okrajšavami in bližnjicami na tipkovnici), calcurse (tekstovna aplikacija za urejanje koledarja), cuneiform (optično prepoznavanje), routino (podpora za OpenStreetMap). Posodobljena so tudi orodja za delo v omrežjih (Kermit, odjemalec za mikroblogging, odjemalec za IPSEC VPN, qodem), za lokalizacijo (nove vzhodne pisave), večpredstavnost (nova verzija priljubljenega 3D-modelirnika Blender in Gnome Painta), večpredstavnost in igre. Vključen GNOME je verzije 3.2.1, KDE 4.7.2, privzeti zaganjalnik je GRUB2, izboljšana je tudi virtualizacija.

Fedora je ena izmed najbolj priljubljenih distribucij Linuxa, ki ima svoje začetke v letu 2004. Delo na njenem predhodniku pa je potekalo že bistveno prej, saj je Red Hat Linux prvikrat izšel leta 1995. Dolga leta je bil Red Hat sinonim za Linux in Fedora je na svet kot popotnico prinesla velik del podpornikov, ko je leta 2003 Red Hat ostala le znamka za poslovno distribucijo (Red Hat Enterprise Linux, RHEL), medtem ko je domača verzija postala Fedora. Red Hat je še vedno udeležen pri izdaji novih verzij, zaradi česar je včasih deležen očitkov, da v Fedori preizkušajo nove funkcionalnosti pred vključitvijo v resnejši RHEL. Fedora pa je še vedno za Ubuntujem in SUSE-jem tretja najbolj uporabljena distribucija Linuxa. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.