MSI Afterburner vstal od mrtvih

Matej Huš

22. apr 2023 ob 10:22:47

Izšla je nova verzij priljubljenega programa za navijanje in nastavljanje grafičnih kartic MSI Afterburner, ki imenu navkljub ni namenjen le karticam enega proizvajalca, temveč se razume z vsemi. Predzadnja verzija 4.6.4 je izšla leta 2021, nato pa je razvoj presekal ruski napad na Ukrajino.

Glavni razvijalec MSI Afterburnerja Aleksej Nikolajčuk je odtlej projekt razglasil za domala pokopan. Dejal je, da je MSI odstopil od projekta in kot glavni financer ni želel več plačevati za razvoj. MSI je potrdil, da razvoja ni več plačeval, a razlog ni bil upad zanimanja, temveč gospodarske sankcije. Nikolajčuk, ki omenjeno programsko opremo razvija že od leta 1997, ko se je imenovala še RivaTuner, je ruski državljan, ki živi v Rusiji. Plačila v to državo pa so ustavljena. MSI je dejal, da želijo nadaljevati podporo razvoju tega izdelka.

Kot kaže, se je rešitev nekako našla. Izšla je namreč nova verzija MSI Afterburner 4.6.5, ki jo lahko snamete z uradne spletne strani. Prenos z neuradnih naslovov močno odsvetujejo, ker je bil MSI nedavno tarča hekerskega napada.