Izšla Fedora 17

Matej Huš

29. maj 2012 ob 18:52:05

Po šestih od izdaje prejšnje verzije je po urniku izšla nova Fedora 17 s kodnim imenom Beefy Miracle. O primernosti angleškega imena, ki v najprizanesljivejšem prevodu pomeni nabiti (ali goveji, če hočete dobesedno) čudež, se že krešejo mnenja (verzija 18, ki izide novembra, bo sferična krava), a razvijalci pravijo, da gre resnično za z novostmi najbolj nabito verzijo v zgodovini. Poglejmo, ali imajo prav.

Grafični vmesnik se je posodobil na GNOME 3.4, seveda pa lahko uporabite tudi KDE 4.8 ali Sugar 0.96. Urejevalnik slik GIMP je prilezel do verzije 2.8, ki končno ponuja enookenski vmesnik. Vrsta aplikacij je posodobljenih, nekaj pa je povsem novih. Med njimi omenimo rachoto, timeline, epstool, idjc in vpmk. Vsebuje tudi OpenStack in oVirt. Kadar ne bo primernega grafičnega gonilnika, bo odslej v uporabi GNOME Shell over LLVMpipe in ne več klasični fallback na GNOME. Razširjena je tudi podpora za multi-touch (geste) in multi-seat (uporaba računalnika z več uporabniki). Še vedno privzeti datotečni sistemi ni btrfs (ponovno bodo poizkusili v Fedori 18), je pa drevesna struktura poenotena.

Fedora ostaja tretja najpriljubljenejša Linxuova distribucija, takoj za Ubuntujem in SUSE-jem. Nastala je iz Red Hat Linuxa, ki svoje začetke najde v letu 1995. Osem let pozneje se je Red Hat odločil, da bo to le znamka za poslovno distribucijo, medtem ko je verzija za domačo uporabo dobila ime Fedora. Še vedno jo vzdržuje Red Hat in je brezplačna. Prenos je mogoč z domače strani.