Umrl Dennis Ritchie, avtor C-ja in UNIX-a

Mandi

13. okt 2011 ob 14:10:06

Minuli vikend nas je v 71. letu starosti zapustil Dennis MacAlistair Ritchie (aka dmr), svetovno znan programer in informatik, avtor programskega jezika C ter soavtor operacijskega sistema UNIX, skupaj s Kenom Thompsonom. Večina vas ga verjetno pozna kot avtorja knjige "The C Programming Language", ki jo je spisal skupaj z Brianom Kerninghamom ("K&R C").

Večino svojega dela je opravil kot znanstvenik v raziskovalnem centru Bell Labs (takrat v lasti AT&T, danes pod koncernom Alcatel-Lucent) v kraju Murray Hill, New Jersey. Tam je v poznih 60h začel delo na novem operacijskem sistemu UNIX, ki naj bi bil bistveno bolj enostaven od dotedanjih monolitov, predvsem pa naj bi omogočal oddaljeno delo preko terminalov in večuporabniško okolje. Prve različice so bili spisane v zbirniku (assembler) za DEC-ov "minicomputer" PDP-7. Čez nekaj let so ga prilagodili še za naslednika PDP-11, nakar se je pokazala potreba po programskem jeziku, ki bi znal izkoristiti prednosti nove platforme. Tako je nastal C in sčasoma postal tako dober, da so dobršen delež UNIX jedra preprosto prepisali vanj. Kasneje, posebej po izdaji bukve leta 1978, je C postal priljubljen tudi kot jezik za pisanje aplikacij.

Danes se tako UNIX kot C označujeta za precej zahtevni zadevščini, vsaj v primerjavi z uporabniku/programerju bolj prijaznimi opcijami, a v luči takratnih razmer (mainframe in assembler) je šlo za izjemno revolucionarne poenostavitve, ki so v bistveni meri prispevale k popularizaciji in razširitvi uporabe računalnika. O primerjavi z Jobsovo dediščino ne bi sodili, je pa gotovo, da je svet v le enem tednu izgubil dva ključna akterja IKT dobe.

Ritchie se je sicer rodil leta '41 v Bronxvillu v ameriški zvezni državi New York. Diplomiral je na Harvardu iz fizike in uporabne matematike, in se pri 25h zaposlil pri Bell Labs. V svojem življenju je dobil vrsto pomembnih priznanj, med drugim Turingovo nagrado. Njegov najljubši programski jezik je sicer manj znani Alef, namenjen delu z nikoli posebej popularnim naslednikom UNIX-a Plan 9.