8. novembra izide 8. Firefox

Matej Huš

7. nov 2011 ob 16:26:53

Uradni dan izida nove različice priljubljenega brezplačnega brskalnika Firefox 8 je jutri, a se je končna različica kot ponavadi že dan prej znašla na javno dostopnem Mozillinem strežniku. Kdor je torej preveč neučakan, si ga lahko že danes sname s strežnika FTP. Firefox 8 je tako kot vedno doslej na voljo v slovenščini, dodamo pa mu lahko tudi slovar za slovenski jezik, priročen za črkovanje elektronske pošte, forumov in noivc.

Kaj je novega? Bistvena novost je upravljanje razširitev, ki jih nameščajo drugi programi in so bile doslej običajno razlog za nestabilno delovanje in varnostne luknje. Privzeto so odslej vsi dodatki (add-ons), ki jih uporabniki niso namestili sami, izključeni. Za hitrejši zagon skrbi inteligentno nalaganje zavihkov ob zagonu. Doslej je Firefox ob zagonu namreč naložil vse hkrati, kar je lahko upočasnilo delovanje, zdaj pa je mogoče uporabiti možnost, da se posamezni zavihki po obnovi seje naložijo šele ob kliku nanje. Dodana je tudi možnost iskanja sporočil in oseb na Twitterju kar iz naslovne vrstice.

Spletni razvijalci bodo odslej lahko uporabljali teksture WebGL iz drugih domen, na voljo je metoda insertAdjacentHTML(), ki je veliko hitrejša od lastnosti innerHTML, elementa audio in video pa uporabljata manj niti in pomnilnika. Ostale novosti za razvijalce so povzete na Mozilla Hacks.

ZDNet je že primerjal hitrost najbolj priljubljenih brskalnikov, med katerimi najdemo tudi nov Firefox 8. Tekmoval je z IE9, Chromom 15, Safarijem 5.1 in Opero 11.52. Zmagal je Chrome 15, Firefox 8 pa se je v povprečju uvrstil na dobro drugo mesto.

To je že peta velika različica Firefox, ki je izšla letos. Medtem ko je do vključno Firefoxa 4 razvojni cikel tekel počasi, od različice 5 Mozilla sledi hitremu razvojnemu ciklu manjših izdaj. Prvi so tak pristop posvojili pri Googlu z brskalnikom Chrome, ki je začel pridobivati vedno več uporabnikov.

Za bralce Slo-Techa in spletne razvijalce sta sicer bolj zanimiva kanala Beta in Aurora, ki bosta čez 6 (Beta) oz. 12 (Aurora) tednov postala končna izdaja. Za sprotno sledenje razvoju so vsak dan na voljo tudi nočne izdaje Nightly, zadnji poskusi na področju uporabniške izkušnje pa so vidni v izdaji UX.