Kindle Prime dobil možnost brezplačne izposoje e-knjig

Matej Huš

3. nov 2011 ob 19:40:07

Amazon je potihoma brez velikega pompa zagnal storitev Kindle Owner Lending Library (izjava za javnost), ki lastnikom Kindlom ob naročnini na storitev Prime omogoča omejeno brezplačno izposojo e-knjig. Odslej si bo namreč mogoče brezplačno izposoditi poljubno e-knjigo, ki jo bomo lahko imeli doma, kolikor časa bomo želeli. Pri tem je treba razumeti termin poljubno, saj ima storitev trenutno 5000 naslovov, med katerimi pa manjkajo uspešnice šestih največjih založnikov, ker Amazon z njimi še ni uspel skleniti dogovora. Dodatni omejitvi sta zgolj ena hkrati izposojena knjiga (pred izposojo nove jo je treba vrniti) in pa omejitev ene izposoje na mesec. Skupno si je torej moč povsem brezplačno izposoditi do 12 naslovov letno.

S to novostjo želi Amazon pritegniti še dodatne uporabnike k svoji storitvi Prime. Ta trenutno stane 79 dolarjev letno, poleg omenjene novosti pa že dlje časa dodaja še brezplačno poštnino pri dvodnevnem roku dostave, cenejšo enodnevno dostavo (to dvoje velja seveda le za ZDA) in streaming TV-oddaj in filmov. Hkrati je to dobra vaba za nakup prihajajočega Kindla Fire, ki bo sicer stal 199 dolarjev in izide 15. novembra.

Amazon torej pripravlja teren za svoj novi Kindle, hkrati pa pripravlja založnike na spoznanje, da je digitalna izposoja knjig, podobno kot je bila izposoja papirnatih verzij pred stotimi leti, vendarle prihodnost in priložnost, ki jo bo treba znati izkoristiti, ne pa zabiti v tla.