Apple dobil patent za odklep telefona z gesto

Matej Huš

26. okt 2011 ob 23:30:10

Ameriški patentni urad je včeraj Applu priznal patent za "odklepanje naprave z izvedbo geste po prikazani podobi za odklep". Gre seveda za znano gesto slide to unlock, ki uporabniku omogoča enostaven odklep telefona, a jo je hkrati nemogoče pomotoma izvesti v žepu (posnetek funkcije v predstavitvi iPhona na YouTube). Apple je zahtevek za podelitev patenta vložil 23. decembra 2005 oziroma 14 mesecev pred izidom prvega iPhona.

Zamisel je res dobra, a kaj ko ni nova. Enak patent je v Evropi nizozemsko sodišče v preliminarni odločitvi označilo za neveljavnega. Sodišče je takrat kot glavni argument navedlo telefon Neonode N1m malo znanega švedskega proizvajalca, ki je imel zelo podobno funkcijo (posnetek na YouTubu). Ta telefon se je odklenil z enostavno gesto, če je uporabnik s prstom potegnil vzdolž zaslona. Sodišče je odločilo, da je funkcija preveč očitna, da bi jo bilo mogoče patentirati.

Glavna razlika v Applovem pristopu je prikaz geste na zaslonu. Medtem ko Neonode N1m prikaže zgolj ključavnico na sredi zaslona in potem terja izvedbo geste, ki jo moramo znati na pamet, iPhone na zaslonu prikazuje, kaj je potrebno izvesti za odklep. Vloženi patent opisuje Applovo rešitev ("[...] naprava prikazuje eno ali več gest za odklep, ki jih je potrebno izvesti za odklep [...]"), ki je po mnenju nizozemskega sodišča preveč podobna že prikazani tehnologiji, po mnenju ameriškega urada pak ne. Problem je, da vsi telefoni z Androidom to uporabno funkcijo imajo. To pomeni, da telefoni za ameriški trg ne bodo smeli uporabljati geste slide to unlock, če se bo Apple odločil za sodni pregon, medtem ko za Evropejce posledic ne bo. In če sodimo po Applovem dvoboju s Samsungom, bodo v Applu patent zagotovo uveljavljali.