Pametni odklep Androida ve, kdaj ste ga dali iz rok

Matej Huš

23. mar 2015 ob 21:48:45

Google je v svoj Android 5.0 dodal možnost pametnega odklepanja telefona, ki nam bo prihranil ponavljajoče vnašanje kode za odklep. Če imamo vključen samodejen zaklep telefona in večkrat pogledamo nanj, recimo med hojo, je skrajno nadležno vedno znova vtipkovati kodo ali risati vzorec. Zato je Google pripravil funkcijo pametnega odklepa, ki telefoni pusti odklenjen, dokler ga imate v žepu.

Zamisel je preprosta. Če imate telefon v žepu, ga vzamete v roke in odklenete, nato pa pospravite nazaj v žep, ga imate ves čas v posesti vi. In zato ga nima smisla vdrugo spet odklepati. Android bo z žiroskopi in pospeškomeri na telefonu ugotovil, kdaj ste telefon dali od sebe in ga položili na, denimo, mizo. Šele tedaj se bo telefon zaklenil. Zamisel je preprosta, a omogoča zlorabe, če niste pazljivi, zato pred vklopom velja razmisliti. Telefon namreč ne more vedeti, ali ga ves čas prenaša uporabnik. Če ga daste v roko drugemu človeku ali pa vam ga nepridiprav izmakne, bo Android ostal lepo odklenjen. Po drugi strani pa je res, da večina telefon dobi noge, ko nenadzorovani ležijo v predalih, mizah, omaricah ipd.

Medtem ko ima Applov iOS s čitalnikom prstnih odtisov najelegantnejši način odklepanja, je proces na Androidu nekoliko daljši. Android ima na voljo nekatere funkcije, ki postopek malo olajšajo. Trusted Places povzroči, da je telefon v domačem ali službenem okolju ves čas odklenjen. Trusted Devices ga odklene v bližini zaupanja vrednih naprav, npr. pametne ure ali zapestnice, medtem ko Trusted Face odklene telefon, če algoritem za prepoznavanje obrazov pred telefonom najde uporabnika.