Študija: mobilni telefoni ne povečujejo tveganja za razvoj tumorjev

Matej Huš

22. okt 2011 ob 18:53:32

Maja je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) objavila rezultate metaraziskave, ki je izsledkom lanske raziskave navkljub zaključila, da mobilni telefoni lahko povzročajo raka. Takrat so odkrili, da obstojijo omejeni dokazi, da mobilni telefoni povzročajo gliom in akustični nevrom, in nezadostni dokazi, da bi podali zaključke o ostalih vrstah raka. Včeraj pa so objavili rezultate obsežne študije na Danskem, v kateri je sodelovalo skoraj 360 tisoč uporabnikov mobilnih telefonov. Povečanega tveganja za nastanek tumorjev zaradi spektra EMV, ki ga sevajo mobilni telefoni, niso odkrili. Rezultati so dosegljivi v British Medical Journal (PDF do celotnega članka).

V raziskavi so sodelovali 358.403 Danci, ki so imeli med leti 1982 in 1995 mobilne telefone. To časovno obdobje je zelo pomembno, saj je dovolj dolgo, da sploh lahko govorimo o dolgoročnem vplivu uporabe mobilnih telefonov na zdravje, po drugi strani pa relativna oddaljenost pomeni, da so se posledice na zdravje do danes že uspele manifestirati kot zaznavna obolenja. Dodaten plus je napredek mobilnih telefonov, saj so ti pred petnajstimi leti sevali bistveno močneje od današnjih, tako da je danes nevarnosti kvečjemu manj.

Študija na Danskem je bila izvedena brez neposrednega sodelovanja oseb, s čimer se izniči izkrivljanje zaradi nedosegljivosti vseh uporabnikov in fluidnega spomina (selection and recall bias). Podatki o naročnikih telefonije v tistem času so digitalizirani in dosegljivi pri operaterjih, prav tako pa so v digitalni obliki tudi bolnišnični kartoni. Hkrati je to tudi vir največje pomanjkljivosti študije, saj imamo na voljo zgolj podatke o naročnikih, ne pa tudi o dejanski rabi mobilnega telefona.

Kakorkoli že, v letih 1990-2007 so odkrili 10.729 primerov tumorjev na centralnem živčnem sistemu, kar je enak odstotek kot pri neuporabnikih mobilnih telefonov. Prav tako niso odkrili nobene znatne korelacije med dolžino trajanja naročnine in pogostnostjo pojavitve tumorjev (še enkrat, podatkov o intenzivnosti uporabe mobilnih telefonov niso imeli, zato je trajanje naročnine najuporabnejši približek. Vprašamo se sicer lahko, zakaj niso iskali še korelacije med višino računa in obolenji). Podobne izsledke je odkrilo že 15 drugih študij, ki so bile po svetu izvedene na manjših vzorcih in v manjših časovnih razponih. Za zdaj torej ni mogoče reči, da poldrugo desetletje uporabe mobilnih telefonov povečuje tveganje za razvoj tumorjev.