Italijansko sodišče: mobilni telefon povzročil tumor; stroka skeptična

Matej Huš

16. jan 2020 ob 08:24:00

Prizivno sodišče v Torinu je potrdilo sodbo sodišča na prvi stopnji, s katero je to leta 2017 ugotovilo, da je vzrok za benigni akustični nevrinom, ki se je razvil Italijanu Robertu Romeu, uporaba mobilnega telefona. Romeo je več kot 15 let uporabljal mobilni telefon vsak dan več ur zavoljo svoje službe. Ko se mu je razvil nevrinom, ob odstranitvi katerega so mu morali odstraniti tudi slušni živec, je vložil tožbo zoper delodajalca Telecom Italia zaradi poklicne bolezni. Ker je 23-odstotni invalid, mu je sodišče prisodilo 500 evrov mesečne odškodnine do konca življenja, ki jo izplačuje sklad za zavarovanje delavcev pred poklicnimi boleznimi (INAIL).

Prizivno sodišče je sedaj sodbo potrdilo, pri čemer se je sklicevalo na pričanje dveh zdravnikov, ki sta zatrdila, da več kot 30 minut uporabe mobilnega telefona dnevno v 10-letnem obdobju poviša tveganje za razvoj tumorjev v glavi. Gre za rezultate velike raziskave Interphone, ki ima nekaj pomembnih statističnih pomanjkljivosti, temelji pa na lastni oceni (eden izmed rezultatov je, da zmerna uporaba telefona zniža pogostost tumorjev v primerjavi z abstinenco), koliko so ljudje uporabljali telefon v preteklih letih. Romeo je telefon uporabljal 4-5 ur dnevno. INAIL bo verjetno vložil pritožbo na vrhovno sodišče. Medtem odvetnik tožnika pravi, da za razvoj tumorja ni nobene druge razlage.

Prvostopenjska sodba iz leta 2017, ki jo je sprejelo sodišče v kraju Ivrea v Piemontu, je bila prva na svetu, kjer je sodišče razsodilo, da obstaja vzročna povezava med uporabo mobilnih telefonov in pojavom tumorjev. Zadnja sodba je povzročila številne komentarje nejevere, saj sodišče ni sledilo mnenju vodilnih zdravstvenih organizacij. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in italijanski inštitut za zdravje (Istituto Superiore di Sanità) sta večkrat izpostavila strokovno mnenje, da med uporabo mobilnih telefonov in pojavom raka ni vzročne povezave. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza se čudi odločitvi sodišča in poudarja, da jo bodo spoštovali, kakršnakoli že bo na končni stopnji, a da podpira mnenje WHO in ISS. Walter Ricciardi, nekdanji direktor ISS, danes pa član odbora za raziskave na področju zdravja pri WHO, je bil neposrednejši: torinski sodniki so bodisi zaslužijo Nobelovo nagrado bodisi so storili ogromno napako, saj so s postavitvijo vzročne zveze med uporabo mobilnih telefonov in tumorji, ki je ni dokazala še nobena raziskava uglednih znanstvenih inštitucij, postavili svetovni precedens.

Ameriški Inštitut za raka (NCI), ki sodi pod okrilje državnih inštitutov NIH, v pregledu velikih raziskav ugotavlja, da povezave med rakom in mobilni telefoni niso uspeli nikjer dokazati. Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki sodi pod okrilje WHO, je elektromagnetno valovanje uvrstil v skupino 2B, kjer so dejavniki, ki bi lahko povzročali raka. To dejstvo je mnogokrat napačno predstavljeno, zato je WHO v svojem pojasnilu jasno zapisala, kakšen dokazni standard taka klasifikacija predstavlja: nezadostni (insufficient) ali omejeni (limited) dokazi, da dejavnik povzroča raka pri ljudeh, in manj kot zadostni (less than sufficient) ali zadostni dokazi, da dejavnik povzroča raka pri živalih. Omejeni dokazi pomenijo korelacijo, ki bi lahko imela tudi vzročno povezavo, a je še niso potrdili (tako da bi izključili naključje, pristranskost ali skrito spremenljivko), medtem ko nezadostni dokazi pomenijo, da so študije nezadostne kvalitete, konsistentnosti ali statistične pomembnosti, da bi lahko sklepali o vzročnih povezavah. Mimogrede, v tej skupini 2B so tudi kofeinska kislina (sestavina kave) in ginkgo biloba, medtem ko je na seznamu 2A (verjetno kancerogen, torej višji dokazni standard) tudi rdeče meso, kava, vroče pijače, cvrtje, izmensko delo, poklic frizerja in uporaba kaminov.