WHO: Mobilni telefoni lahko potencialno povzročajo raka

Matej Huš

1. jun 2011 ob 11:21:27

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) je lanski raziskavi navkljub označila elektromagnetno valovanje, ki ga povzročajo mobilni telefoni, kot potencialno karcinogeno v ljudeh za povzročitev glioma. Našli so omejene dokaze, da povzročajo gliom in akustični nevrom, in nezadostne dokaze za ostale vrste raka.

Tako je odločilo 31 znanstvenikov iz štirinajstih držav, ki je sestavljalo delovno skupino na srečanju v Lyonu, ki je potekalo od 24. do 31. maja letos. IARC ni izvedel nobenih novih raziskav, ampak so zgolj pregledani in ovrednotili rezultate že obstoječih raziskav in literaturne podatke.

Omejeni dokazi v govorici Svetovne zdravstvene organizacije pomenijo, da je bila opažena pozitivna korelacija med izpostavitvijo in boleznijo, za katero pa vpliv naključja, pristranskosti (bias) ali vpliv skrite spremenljive niso izključeni. Nezadostni dokazi pa pomenijo, da opažena korelacija ni statistično pomembna. Svetovna zdravstvena organizacija tako ne trdi eksplicitno, da mobilni telefoni povzročajo raka, niti nima dovolj poguma, da bi trditev jasno ovrgla. Zato vse skupaj obvisi v vicah in nam za zdaj priporoča, da uporabo mobilnih telefonov omejimo na nujni minimum. Jasno je namreč, da so mobilni telefoni prisotni absolutno premalo časa, da bi lahko karkoli pametnega povedali o vplivu dolgotrajne izpostavljenosti na človeka.