Mobilni telefoni (verjetno) ne povzročajo raka

Matej Huš

18. maj 2010 ob 10:47:56

Te dni se je končala desetletna študija Mednarodne zdravstvene organizacije (WHO), ki je skušala dognati, ali intenzivna uporaba mobilnega telefona resnično poveča tveganje za nastanek raka, kakor so nas želeli prepričati nasprotniki rabe mobilnikov. Raziskovalci so spremljali skoraj 13.000 uporabnikov v obdobju desetih let in ugotovili, da so izsledki študije neodločilni. Christopher Wild, direktor Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), ki je del WHO, povzema: Iz rezultatov ne moremo zaključiti, da uporaba mobilnih telefonov predstavlja dejavnik tveganja ... a je tudi prezgodaj, da bi ga izključili.

Študija je stala 19,2 milijona evrov, od katerih so 5,5 milijona evrov primaknili proizvajalci mobilnih telefonov. Analizirali so podatke 2708 ljudi z gliomom, 2409 z meningiomom in okrog 7500 zdravih posameznikov iz Avstralije, Kanade, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Izraela, Italije, Japonske, Nove Zelandije, Norveške, Švedske in Velike Britanije. Spremljani uporabniki niso bili iz ultratežke kategorije, saj so mobilne telefone uporabljali v povprečju od dveh do dveh ur in pol na mesec. Zgornjih deset odstotkov je na telefonu prebilo pol ure dnevno. Prav to je ena izmed pomanjkljivosti študije, ugotavlja Wild, saj sta bili leta 2000, ko so jo začeli izvajati, raba in razširjenost mobilnih telefonov bistveno nižji kot danes.

Rezultati niso presenetljivi. Na biokemijskem nivoju ni razloga, zakaj bi EMV valovne dolžine nekaj centimetrov povzročalo raka, saj je energije premajhna za ionizacijo molekul. Radijski valovi podobnih valovnih dolžin se v znanosti rabijo pri snemanju NMR-spektrov molekul, kjer povzročajo obračanje spina nukleonov v magnetnem polju, sicer pa imajo premajhno energijo celo vzbujanje nihanja molekulskih vezi, kaj šele za trganje. Kljub temu so bili nekateri skeptični, saj v podobnem delu spektra najdemo tudi valovanje iz mikrovalovne pečice, ki spodbuja molekule vode, da se segrejejo. Moč mobilnega telefona je seveda premajhna, da bi kaj podobnega povzročila v možganih.

Uporaba mobilnega telefona s pogostnostjo izpred desetih let v desetih letih tako statistično pomembno ne zviša tveganja za nastanek raka.