Intel sicer z rekordnim dobičkom, a slabo prodajo Atomov

Matej Huš

19. okt 2011 ob 23:27:34

Intel je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Procesorski velikan je razveselil vlagatelje in pozitivno presenetil analitike, saj so zabeležili 14,2 milijarde dolarjev prihodkov (28 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), s čimer so ustvarili rekordnih 3,5 milijarde dolarjev dobička (17-odstotna rast). Bruto marža se je znižala za 2,6 odstotne točke na 63,4 odstotka. Na novo so zaposlili 3400 zaposlenih, tako da imajo sedaj okrogli 100.000 sodelavcev.

Razlogov za skokovito rast prihodkov je več. Njihov finančni direktor Stacy Smith je pojasnil, da glavnino pripisujejo dvomestni rasti prodaje prenosnih računalnikov in rasti segmenta podatkovnih centrov, ki ga poganja povečano zanimanje za oblačne storitve. V obeh segmentih ima Intel prevladujoč tržni delež, zato je njuna rast tako znatno vplivala na poslovni rezultat.

Divizija za osebne računalnike je prihodke povečala za 22 odstotkov (na 9,4 milijarde dolarjev) in divizija za podatkovne centre za 15 odstotkov (na 2,5 milijarde dolarjev), medtem ko je skupina za mobilni procesor Atom, od katere so spričo popularnosti netbookov pričakovali zelo veliko, nazadovala za 32 odstotkov (na 269 milijonov dolarjev). Netbookom se pozna, da njihov domet odžira Applov iPad 2 na eni in klasični, a vedno cenejši prenosni računalniki na drugi strani. McAfee, za katerega je Intel odštel 7,7 milijarde dolarjev, je skupaj z Intel Mobile Communications prispeval 1,1 milijarde dolarjev prihodkov.

Ultrabooki si pot na trg šele utirajo, načrtuje pa Intel prihodnje leto tudi pohod na trg mobilnih telefonov, kamor želi vpeljati arhitekturo x86. Prav ti področji bi lahko bili skrita aduta podjetja in odlično nadomestilo za pešajočo prodajo Atomov.

Delnice podjetja so po objavi rezultatov pridobile pet odstotkov vrednosti.