Sortiranje elektronske pošte po mapah ne pripomore k hitrejšemu iskanju

Matej Huš

10. okt 2011 ob 11:00:32

Raziskovalci iz IBM-a so objavili rezultate študije 345 uporabnikov elektronske pošte, ki so morali v tem času poiskati 85.000 starih elektronskih sporočil, ki so jih bili prejeli. Ugotavljali so, kateri je najučinkovitejši način za njihovo sprotno organiziranje in kasnejše iskanje. Presenetljivo se je pokazalo, da sprotno razvrščanje v ustrezne mape po nepotrebnem porablja čas.

Pristopov k organizaciji in iskanju je več. Sporočila lahko ob prejemu shranimo v ustrezno mapo, kjer jih nato ročno poiščemo, ali pa jih pustimo vse v mapi Prejeto, nato pa jih iščemo z iskalnimi funkcijami po ključnih besedah, pošiljatelju, datumu itd. Novejša pristopa sta še nitenje, kjer se vsa sporočila v istem pogovoru (začetno in vse replike) držijo skupaj, in oznake, kjer dobi vsako sporočilo svoje oznake, kar je ekvivalentno shranjevanju sporočila v več relevantnih map.

Izkazalo se je, da je puščanje vseh sporočil v isti mapi in navigacija z iskanjem po vsebini (ali drugih parametrih) bistveno hitrejše (povprečje 17 sekund) od sprotnega razvrščanje v mape in potem ročnega pregledovanja map (povprečje 58 sekund). Kljub temu ljudje pogosto uporabljajo razvrščanje sporočil v mape, saj jim pri velikem številu sporočil to drobljenje na obvladljive dele omogoča ohranjati pregled na prejeto pošto. Niso pa zaradi tega nič hitrejši pri iskanju, ampak celo porabljajo dragoceni čas.