Google v personalizirano iskanje vključuje elektronsko pošto

Matej Huš

10. avg 2012 ob 13:29:57

Google nadaljuje zlivanje podatkov in združevanje iskalnih zadetkov iz več virov. Pravno podlago za to početje so si ustvarili marca, ko so začeli veljati novi pogoji uporabe njihovih storitev, ki spreminjajo njihovo politiko zasebnosti in omogočajo združevanje vseh zbranih podatkov o uporabnikih z več mest. Že lani je tudi Google krenil v to smer, ko je podprl iskanje po socialnih straneh, sedaj pa bodo to nadgradili z iskanjem po elektronski pošti.

Uporabniki mednarodne verzije Google (google.com), ki se bodo posebej prijavili v nov program, bodo med iskalne rezultate dobili tudi vsebino svoje elektronske pošte. Google namreč opaža, da imamo veliko relevantnih informacij v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami že med elektronsko pošto, zato je smiselno iskati tudi po njej. Kdor se bo prijavil v nov program, bo med zadetki videl posebej označeno tudi svojo pošto, ki bo seveda vidna le prijavljenemu uporabniku. Iskanje bo karseda inteligentno, tako da bo ključna beseda moji poleti iz elektronske pošte izluščila, kam smo in kam bomo potovali z letalskimi linijami in prikazala podatke o naših letih iz letalskih podatkovnih baz.

Naslednja novost je razširitev storitve Knowledge Graph, ki so jo zagnali maja, a je bila omejena na ZDA. Še vedno ne bo na voljo pri nas, se bo pa razšriila v vse angleško govoreče države. Gre za ogromno podatkovno bazo z več kot 500 milijoni vnosov, ki vključujejo ljudi, mesta in številne druge stvari, ki pomaga razumeti uporabnikovo iskalno ključno besedo. Gre za poizkus iskanje ločiti od ključnih besed in namesto tega iskati po stvareh, ki obstajajo v resničnem življenju.

Zadnja večja novost, ki so jo napovedali, je vključitev glasovnega iskanja v svojo aplikacijo za iPad in iPhone. Ne gre kopijo Applove Siri, ampak za zlitje sposobnosti prepoznavanja govora, razumevanja jezika samega in Knowledge Grapha. Reč že nekaj časa uspešno deluje na Androidu, sedaj pa je bo Google pripeljal za sovražnikove linije.