Facebook predstavil nov način komuniciranja

Matej Huš

16. nov 2010 ob 07:20:09

Mark Zuckerberg je na težko pričakovani tiskovni konferenci predstavil nov način komuniciranja, kot si ga je zamislil Facebook in so ga časniki prejšnji teden najavljali kot ubijalca e-pošte. Pri razvoju sistema, ki je trajal 15 mesecev, se je Zuckerberg zanesel na pogovore s srednješolci, ki so tekstovna sporočila, elektronsko pošto in obvestila prek Facebooka označili za prepočasne in preveč formalne. Facebook je zato razvil nov sistem, ki je konglomerat obstoječih tehnologij.

Sistem vključuje elektronsko pošto, Facebookova sporočila, Facebookov klepet, tekstovna sporočila na mobilnikih in druge protokole za hipno sporočanje. Novost so poimenovali tekoče sporočanje (seamless messaging). Z njeno pomočjo uporabniku pošljete sporočilo, sistem pa sam poskrbi za metodo dostave, ki jo ima prejemnik najraje. Kdor rad prejema elektronsko pošto, bo to nastavil in Facebook mu jo bo pošiljal; kdor ima raje tekstovna sporočila, bo prejemal ta.

Vsak zainteresirani uporabnik bo prejel tudi naslov @facebook.com, ki pa ne bo predstavljal e-poštnega naslova. Nima vrstice za zadevo, polj Kp in Skp ter podobnega, tako da je še najbolj podoben hipnim sporočilom (IM) ali pomenkom na telefonu.

Naslednja novost je uvedba mape Prejeta družabna pošta (Social Inbox), kamor bo Facebook razvrstil sporočila prijateljev in znancev, medtem ko bodo bančni izpiski in računi v drugem predalu. Še več, moč bo nastaviti, da se sporočila uporabnikov, ki niso prijatelji, avtomatično zavračajo. Dolgoročni cilj je poenostavitev komuniciranja do te mere, pravi Zuckerberg, da ne bo treba več poznati arbitrarnih številk (telefonskih) ali znakov (elektronski naslov ali psevdonim pri Skypu), ampak bo s človekom moč komunicirati enostavno s poznavanjem imena in priimka. Krasni novi svet bo to.