Nova generacija elektronske pošte: IBM Verse

Matej Huš

19. nov 2014 ob 18:38:59

Elektronska pošta je sicer robustno, a že zelo staro in predvsem v današnjem hiperproduktivnem svetu nepregledno orodje, zato podjetja iščejo načine, kako jo predelati v uporabnejšo verzijo. IBM je predstavil svoj Verse, ki želi redefinirati elektronsko pošto v prijaznejšo storitev za boljši nadzor nad dogajanjem.

Pretekli mesec je spremembo filozofije elektronske pošte najavil Google s svojim Inboxom, po katerem se IBM deloma zgleduje, a v resnici ne gre za konkurenco. IBM Verse je namenjen poslovnim okoljem, medtem ko je Inbox bolj zasebnim. Glavna zamisel pa ostaja ista, in sicer združitev opomnikov, elektronske pošte, koledarja in opravil v enem vmesniku. Sistem jih potem razporedi glede na prioriteto ter prikaže najpomembnejše. Sistem se spotoma uči naših navad in postaja čedalje pametnejši pri sortiranju in prioritizaciji.

Tako je videti prva stran, kjer nas pričaka vso dogajanje, ki se nas tiče. Zanimiva možnost je prikaz drevesne strukture povezanosti ljudi, kjer si je mogoče ogledati, kdo in kako so povezani ljudje v sporočilu. Ob kliku na ikono ob njihovem imenu se odpre njihova vizitka, ki omogoča pregled osnovnih informacij in pošiljanje vabil, pošte, organiziranje sestankov s temi ljudmi. Na prvi strani so tudi informacije o tem, kar smo dolžni sodelavcem in kaj so ti dolžni nam, tako da lahko ves čas spremljamo, kaj še moramo narediti in kaj še moramo dobiti. IBM Verse podpira enostavno deljenje dokumentov, ki so v centralnem oblaku in jih lahko obdelujejo vsi hkrati - podobno kot v Office 365 ali Google Docs. Prav tako lahko e-pošto enostavno pretopimo v wiki stran, blog ali forum, kadar želimo delati bolj skupinsko.

IBM ima izkušnje z organiziranjem ogromnih količin podatkov in izluščenjem koristnih informacij, navsezadnje je prav za ta namen zgrajen njihov Watson. Ugotovili so, da je mogoče združiti elektronsko pošto, družbena omrežja, računalništvo v oblaku in mobilno računalništvo, pa dobimo dober nadomestek elektronske pošte, ki bo razbremenil prenatrpane predale. IBM Verse bo uporabljal Watsonovo pamet in naj bi bil sposoben odgovarjati na vprašanja.

IBM Verse bo na voljo v več različicah, ki pridejo na trg leta 2015 - prijave že sprejemajo. Tržil se bo tudi kot freemium storitev v okviru IBM Cloud Marketplace. To pomeni, da bo osnovna uporaba brezplačna, a bo treba za napredne funkcije doplačati. IBM je že januarja najavil Mail Next kot zamenjavo za Lotus Notes. Slednji bo še vedno obstal kot lokalni odjemalec za elektronsko pošto, medtem ko bo Verse spletni vmesnik. IBM bo seveda podpiral oba, ki bosta med seboj znala sodelovati.