Povprečna spletna stran težka en megabajt

Matej Huš

23. dec 2011 ob 15:24:36

Spletna stran HTTP Archive, ki deluje v trenutni obliki od lanskega oktobra, meri statistiko 50.000 najbolj pogosto obiskanih spletnih strani na internetu. Rezultati za leto 2011 kažejo, da se je velikost povprečne spletne strani v letošnjem letu povišala na 965 kB, kar je 30 odstotkov več kot lani (702 kB). Gre za običajen pojav, saj v računalništvu stvari z razvojem tehnologije rastejo in se debelijo. Povprečna spletna stran je leta 1995 merila 14 kB, leta 2003 93 kB in leta 2008 300 kB. Za primerjavo povejmo, da Slo-Techova prva stran danes tehta okrog pol megabajta.

Povečanje velikosti strani za domače uporabnike kakšnih posebnic posledic nima, saj je danes klicni dostop praktično prazgodovina, širokopasovne spletne povezave pa megabajt zlahka prenesejo. Drugače je seveda na področju mobilnega interneta, kjer telefonski operaterji motovilijo z nešteto paketi in vsak prekoračen megabajt drago zaračunajo. Zato je v takih primerih koristno dostopati do verzij strani za mobilne uporabnike, ki so običajno precej manjše, če te obstojijo.

Zanimivo je, da se doba Flasha počasi izteka, saj se njegova količina v zadnjem letu ni povečala in v povprečju ostaja pri 90 kB na spletno stran. Po drugi strani intenzivno rastejo HTML, CSS in slike, kar kaže na uveljavljanje HTML5 kot alternative Flashu na novih straneh, hkrati pa to pomeni, da gre porast dolžine spletnih strani na rovaš novih funkcionalnosti in večje kompleksnosti. Če bi šlo zgolj za migracijo s Flasha na HTML5, bi raba prvega upadla.

Prihodnje leto pričakujemo zmernejšo rast, saj bodo strani vedno bolj optimizirane za HTML5, kar bo prineslo vitkejše rešitve. Dočakali bomo nove revizije knjižic za JavaScript, poleg tega pa se pojavljajo načini kompresije podatke pred prenosom (npr. Amazon Silk in Opera Mobile).