Adobe pokazal predogledno verzijo Edgea

Matej Huš

1. avg 2011 ob 19:02:49

Adobe je predstavil prvo predogledno različico prihajajočega urejevalnika interaktivnih vsebin, ki podpira standard HTML5. Adobe Edge bo nared enkrat prihodnje leto, do takrat pa lahko z njihove strani brezplačno snamemo predogledno verzijo za Windows in Mac OS X. Edge sodeluje z znanim urejevalnikom strani Dreamweaver in drugimi tovrstnimi orodji.

Priprava Edgea je pomembna zato, ker je Adobe kot razvijalec Flasha tudi njegov zadnji branik. Dandanes je Flash glavni način, kako v spletne strani integrirati razne animacije, interaktivne vsebine ipd. S prihajajočim standardom HTML5 se bo to spremenilo, saj bodo z njim in naprednimi funkcijami Canvas, JavaScript, CSS vse te vsebine izvedene neposredne brez potrebe po namestitvi zunanjega vtičnika. Recimo Applova iPad in iPhone sploh ne podpirata Flasha, zaradi česar je brskanje z njima po spletnih straneh manj funkcionalno.

Adobe odgovarja na kritike, da s Flashem živijo v preteklosti. Edge omogoča uporabo HTML5, CSS in JavaScripta za vstavitev animiranih vsebin na stran v skladu s standardi. To seveda ne pomeni, da Adobe obupuje nad Flashme. Pričakujejo, da bo še lep čas tudi Flash živ in da bosta s HTML5 nekaj časa obstojala drug ob drugem.