Microsoft bo dobival licenčnino tudi za vsak Samsungov Android telefon

Mandi

28. sep 2011 ob 16:17:56

Microsoft in Samsung sta danes sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo Samsungu. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino, podobno kot so si že lani izborili od HTC-ja.

Microsoftova mobilna divizija si tako lahko obeta lep dobiček iz prodaje Androidov (pa tudi sicer imajo blizu tisoč licenčnih pogodb s firmami širom tehnične branže, odkar so decembra 2003 zaštartali svoj IP program). Obenem naj bi Samsung izdelal še več novih in potencialno popularnih Windows Phone telefonov, ter prispeval k stroškom marketinga. Microsoftovce namreč skrbi, da ne uspejo nobenega velikih ameriških ponudnikov mobilne telefonije prepričati v agresiven marketing svoje platforme, zato so partnerstvo poiskali pri proizvajalcih (Samsung, še prej Nokia).

Andy Less (volja MS mobilne divizije) je dogovor komentiral z besedami, da "Microsoft in Samsung oba vidita priložnost za izjemno rast platforme Windows Phone, kar mislita skupaj uresničiti s to skupno investicijo". Samsung si po drugi strani s tem zagotovi premirje na vsaj eni fronti, saj so z Applom še vedno globoko v sporu in jim grozi preproved prodaje njihovih najboljših izdelkov na vseh večjih trgih.