Prodaja Office in Windows odlično, Windows Phone niti ne

Matej Huš

12. jul 2011 ob 12:49:29

Prvi dan Worldwide Partner Conference v Los Angelesu je bil bolj kot predstavitvam novosti namenjen statistikam in Microsoft je tako razkril nekaj številk o prodaji svojih izdelkov.

Od 22. oktobra 2009, ko je bil Windows 7 uradno postavljen na prodaj v trgovine, pa do danes so prodali 400 milijonov licenc za Windows 7 ali več kot sedem vsako sekundo. S tem je Microsoft tudi presegel uspeh Windows Viste, ki so je v prvih dveh letih prodali v 330 milijonih izvodov. Office 2010 je naprodaj od 15. junija 2010 in od takrat so prodali 100 milijonov licenc - ali skoraj tri na sekundo.

Za spletno verzijo pisarniškega paketa Office 365 se je odločilo 50.000 podjetij, ki so jo preizkušala v zadnjih dveh tednih od izida 28. junija letos. V okviru Officea 365 so na voljo spletne verzije programov v Officeu in izdelkov Microsoft Server (Exchange Server, SharePoint Server, Lync).

Precej drugačna pa je zgodba o Windows Phone, ki ni uspel napraviti bistvenega napredka. Njegov tržni delež po Microsoftovih besedah ostaja "zelo majhen". Točnih številk Steve Ballmer ni želel razkriti in celo ponudbe telefonov za en cent niso opazno dvignile tržnega deleža. Še zadnji poizkus je partnerstvo z Nokio, sad katerega bodo Nokiini telefoni z Windows Phone, ki jih pričakujemo v začetku prihodnjega leta.