Motorola resno razmišlja o Windows Phone

Matej Huš

10. avg 2011 ob 09:35:09

Še februarja je Motorola trdila, da uporaba Windows Phone na njihovih telefonih ne pride v poštev. Čeprav so edini proizvajalec pametnih telefonov, ki uporablja izključno Android, so uporabo Microsoftovega sistema izključili. Kot glavno oviro so navedli zaprtokodnost, ki da jim onemogoča polno sodelovanje pri razvoju programske opreme. Pol leta pozneje se je njihovo stališče preokrenilo.

Izvršni direktor Motorole Mobility Sanjay Jha je sedaj povedal, da so popolnoma odprti tudi za Windows Phone 7. Mar si je kdo v vodstvu kupil novo nokio in ugotovil, da Windows Phone sploh ni slab? Ne, marveč so ugotovili, da na trgu androidov vlada izjemno huda konkurenca. HTC in Samsung kot največja igralca postavljata pravila, ki jima ostali lahko le sledijo. V hudem medsebojnem spopadu podjetji drugo drugemu spodkopavata cene in maržo, ki so že na tako nizkih ravneh, da za Motorolo dolgoročno niso vzdržne.

Z Windows Phone 7 prav tako poizkušata Samsung in HTC, a je tod situacija drugačna. Privoščijo si lahko višje marže, poleg tega pa ni skrbi glede intelektualne lastnine, ki zaradi občasnih patentnih tožb skrbijo Motorolo pri Androidu. Hkrati postaja jasno, da bo morala Motorola Mobility naposled razširiti svoj nabor in Windows Phone je korak v pravo smer, saj po Jhajovem mnenju BlackBerry, webOS in Windows Phone vsi ne bodo preživeli.