Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon

Matej Huš

7. jul 2011 ob 06:49:47

Po poročanju Reutersa, sklicujoč se na informacije korejskega časnika Maeil Business Newspaper, Microsoft od Samsunga terja 15 dolarjev za vsak prodan pametni telefon, ki uporablja Android. Platforma je resda Googlova in odprtokodna, a Microsoft še vedno trdi, da krši nekaj patentov, ki jih imajo v lasti, zato zahtevajo plačilo licenčnine. Iz istega razloga je Microsoft marca letos vložil tožbo zoper Barnes & Noble, saj naj bi njihova Nook in Nook Color prav tako kršila isti patent z uporabo Androida.

To ni prva tovrstna zahteva, saj je Microsoft že sklenil tovrstne patentne dogovore z mnogo proizvajalci naprav, na katerih teče Android. S HTC-jem so se na primer sporazumeli, da Microsoft prejme pet dolarjev za vsak prodan pametni telefon. Motorola patentov ne priznava in išče pravico na sodišču.

Samsung je v zadnjem četrtletju prodal 19 milijonov pametnih telefonov (od tega tri milijone androidnih Galaxyjev S), tako da bi Microsoft letno lahko na ta način zbral več sto milijonov dolarjev. Končna cena za licenčnino, ki ne bo točno 15 dolarjev, je odvisna od spretnosti Samsungovih pogajalcev. Načeloma velja, da bolj kot se bodo obvezali tržiti tudi telefone z Windows Phone, kar tudi ni zastonj, nižja bo licenčnina za patente v Androidu. Neuradno bi bil Samsung zadovoljen s ceno 10 dolarjev.