Adobe vendarle odsvetuje Flash

Matej Huš

2. dec 2015 ob 20:55:29

Flashu, ki se je zavoljo svoje trdoživosti in zakoreninjenosti kljub večkratnim poizkusom upokojitve vedno znova nekako obdržal, so morebiti resnično šteti dnevi. To daje slutiti Adobov poziv oblikovalcem, naj čim bolj uporabljajo nove internetne standarde, zlasti HTML5. Če to zapiše sam lastnik Flasha, gre očitno zares.

Povedna je tudi sprememba imena orodja Flash Professional CC, ki se bo od prihodnjega leta dalje imenovalo Animate CC. To je pravzaprav logično, saj Flash Professional omogoča bistveno več (dobil je tudi nativna HTML 5 canvas in WebGL) in še zdaleč ni omejen na ustvarjanje vsebin v Flashu; Adobe ocenjuje, da ga tretjina oblikovalcev uporablja za ustvarjanje v HTLM5. Če k temu dodamo še slab prizvok, ki ga je Flash skozi zgodovino pridobil na internetu, je preimenovanje pričakovano. Hkrati pripravljajo še korenito posodobitev programa s številnimi novimi funkcijami.

Kar se tiče Flasha, pa je njegov konec vprašanje časa. Adobe to ve, zato pripravljajo tudi videopredvajalnik za HTML5 za namizne brskalnike. Ob tem pa vseeno dodajajo, da še vedno sodelujejo z Microsoftom in Googlom, da bodo lahko zagotovili podporo za stari Flash. Osredotočili se bodo na varnostne popravke, kakšnih novih funkcij pa ni pričakovati. Za Flash se torej zdi, da bo kot kakšen vampir z nami v sencah še lep čas. Najteže se bo prebil med spletne igre, kjer je HTML5 po Adobovih besedah še nezrel.