Windows 8 omejuje podporo za Flash

Matej Huš

17. sep 2011 ob 17:19:23

Microsoft je napovedal, da brskalnik Internet Explorer v Windows 8 v okolju Metro ne bo podpiral vtičnikov (plug-ins). To pomeni, da na tabličnih računalnikih z Windows 8, kadar bodo ti poganjali Metro, podobno kot pri Applovih izdelkih Flash ne bo podprt. Namesto tega bodo morale strani uporabljati HTML5, če bodo želele zagotoviti popoln prikaz. Adobe se je že odzval na napovedi in pojasnil, da bo seveda mogoča uporaba Flasha v Metroju prek Adobe AIR.

To seveda ne pomeni, da se Flash popolnoma poslavlja iz Windows 8. Daleč od tega, saj bo pri uporabi klasičnega namizja, ki bo podobno tistemu iz Windows 7 in bo na voljo v vseh izdajah Windows 8, še vedno na voljo Internet Explorer z vtičniki, tako da bo poganjal tudi Flash.

Razlogi za izključitev vtičnikov v Metro verziji Internet Explorerja so podobni kot pri iOS-u. Microsoft želi doseči podaljšati avtonomijo mobilnih naprav, povečati varnost, zanesljivost in zasebnost za uporabnike. Dodaja, da so odigrali vtičniki v začetni dobi spleta pomembno vlogo, sedaj pa so drugi časi, kjer bo HTML5 sam opravil vse te funkcije. S tem se strinja tudi Adobe, ki je sam velik podpornik HTML5, čeprav razvijajo tudi Flash. A vedno bolj postaja jasno, da v dobi računalnikov po klasičnih PC-jih, torej na tablicah, pametni telefonih, ultrabookih ipd. Flash ne bo imel svojega mesta.