Oracle opušča Java Plugin

Mandi

28. jan 2016 ob 22:49:06

Flash in Java sta dve nekoč precej priljubljeni tehnologiji za pripravo interaktivnih vsebin na spletnih straneh. Flash je služil predvsem animaciji in predvajanju videoposnetkov (Macromediina odločitev za pribavo VP6 kodeka je v veliki meri omogočila YouTube), Java pa programersko bolj zahtevnim aplikacijam. Žal se je skozi leta izkazalo, da sta imela oba vtičnika (pre)številne varnostne pomanjkljivosti, ki so nepridipravom omogočale vdore v računalnike njunih uporabnikov. Po več letih slabe publicitete sta oba veliko izgubila na popularnosti. Uporabniki so se jima začeli izogibati oz. ju blokirati. Lani so zadeve so prišle tako daleč, da sta Chrome oz. Firefox začela po privzetem blokirati oba vtičnika. To je bilo mogoče predvsem zavoljo dejstva, da se je HTML standard razvil do točke, ko je večino interaktivnih vsebin (še zlasti oglasov) mogoče pripraviti kar z nativnimi standardi, brez vsakršnih vtičnikov.

In s tem obe tehnologiji postajata vedno manj pomembni. Adobe sicer še ni povsem vrgel puške v koruzo in za zdaj svojim razvijalcem zgolj "priporoča" prehod na HTML5 (čeprav The Verge pravi, da bo z njim konec v manj kot dveh letih, zlasti zaradi zmage Googlovega WebM video kodeka nad H.265 ter zato, ker je Google preko svojega DoubleClick omrežja prepovedal Flash oglase).

Oracle, zdajšnji lastnik Jave, pa je nedavno sporočil, da ga v prihodnjih verzijah Jave več ne bo. Razvijalcem zato svetujejo, da manjše aplikacije prenesejo na HTML5, večje in zahtevnejše pa predelajo v namizne in jih preko spleta zgolj zaganjajo (z rabo tehnologije Java Web Start).

Javascript je torej (vsaj v brskalnikih) premagal Javo.