Norveški fotograf predstavljal fotografije iz banke posnetkov kot lastne

Matej Huš

16. sep 2011 ob 13:41:17

Zloraba fotografij iz tako imenovanih bank posnetkov ni nič novega (zgodila se je celo naši univerzi), a je običajno omejena na uporabo slik kar z vodnimi žigi in brez plačila. Bolj domiselne in težje razpoznavne so prevare, kjer avtorji uporabijo dele teh fotografij, ki jih legalno kupijo, in predstavijo kot svoje delo. Pri tem nečednem početju so sedaj razkrinkali znanega norveškega fotografa.

Terje Hellesø je bil znan kot eden najuspešnejši norveških fotografov, ki je še zlasti rad delal z divjimi živalmi. Švedska agencija za zaščito okolja mu je celo lani podelila nagrado fotograf leta za njegovo delo v projektu dokumentiranja risa. Izkazalo se je, da je Hellesø velik prevarant.

Ko je Gunnar Gloersen iz lovske zveze opazil, da imajo risi na poletnih fotografijah zimsko dlako, je začel podrobneje raziskovati fotografije. Neskladja so se kopičila, tako da so na spletni strani flashback.org začeli pregledovati vse fotografije. Izkazalo se je, da je Hellesø, ki je velik nasprotnik manipulacije digitalne fotografije in borec za njeno avtentičnost, večino fotografij pobral z interneta, jih predelal in predstavil kot lastno delo. Sprva je dejanje zanikal, kasneje pa je ob kupu dokazov priznal in kot razlog navedel slabo gospodarsko situacijo. Hellesu so že odvzeli vse nagrade, ga izključili iz združenja fotografov in obtožili prevare.