Kar se Janezek nauči ...

Jure Čuhalev

27. okt 2009 ob 08:09:57

Univerza v Ljubljani s svojo vlogo najvišje izobraževalne institucije predstavlja enega od stebra sodobne slovenske družbe. Vsakdo, ki je kdaj obiskal katero od uvodnih predavanj, je bil zagotovo deležen lekcije glede citiranja in spoštovanja avtorskega dela drugih. V primeru resnejših kršitev se vam mimogrede zgodi, da tudi po pol leta ne smete opravljati izpitov ali pa vam popolnoma prepovedo obiskovanje univerze.

Žal so s svojim vzornim ravnanjem selektivni, kar pokaže že hiter pregled uradnih strani Univerze v Ljubljani. Na določenih podstraneh se namreč nahajajo slike z znane spletne strani iStockPhoto. S tem ne bi bilo nič narobe, če le ne bile ožigosane z vodnim žigom ponudnika fotografij.

Čeprav izpostavljene fotografije stanejo skupaj le 2,5 EUR, se kar samo poraja vprašanje, kako to da je do tega sploh prišlo in da se nikomur ni zdelo vredno opozoriti skrbnikov spletne strani, da je uporaba naključnih fotografij iz Google Images moralno in pravno sporna.

... ali pa se je Janez naučil, da ni potrebe po spoštovanju intelektualne lastnine in te slike le odražajo širši odnos slovenske družbe?