Dsseldorfsko sodišče prepovedalo prodajo Galaxy Taba 7.7 v EU

Matej Huš

24. jul 2012 ob 17:36:08

Višje okrajno sodišče v Düsseldorfu je danes izdalo začasno odredbo, ki prepoveduje prodajo tabličnega računalnika Galaxy Tab 7.7 v EU, ker je preveč podoben Applovim tabličnim računalnikom. Odredba velja za celotno območje EU razen Nemčije, kjer pa je prodaja že itak prepovedana zaradi predhodne odločitve sodišča nižje stopnje.

Apple je že ob izdaji večje verzij Samsung Galaxy Tab 10.1 trdil, da je ta preveč podobna njihovim tabličnim računalnikom in zahteval prepoved prodaje v EU. To jim je tudi uspelo in v Nemčiji originalnega Galaxy Taba 10.1 še danes ne smejo prodajati. Samsung je zagato rešil s predstavitvijo nekoliko spremenjenega modela 10.1N, katerega prodajo je sodišče dovolilo. Apple se je na to odločitev pritožil, a današnja razsodba düsseldorfskega sodišča pritrjuje Samsungu. Prodaja Galaxy Taba 10.1N je dovoljena.

Več uspeha je imel Apple pri pomanjšani verziji Galaxy Tab 7.7, s katero je po mnenju sodišča isti problem kot z originalnim Galaxy Tabom 10.1. Preveč podoben je Applovemu dizajnu, zato je sodišče odločilo, da se za zdaj prodaja prepove. Ker je postopek tekel proti Samsungu Južna Koreja in ne nemški podružnici, omejitev velja za celotno EU. Sodišče nižje stopnje je prodajo prav tako prepovedalo, a je takrat odločitev veljala le za Nemčijo, ker je bila uperjena zoper Samsung Nemčija. Višje sodišče pa je ocenilo, da Samsung Nemčija ni ločena pravna oseba, ampak povezana, zato je primer razširilo na Samsung Južna Koreja in posledično prepovedalo prodajo po celi EU. Odločba je začasna, saj postopek še ni dokončan. Vlekel se bo še kar nekaj časa, saj Apple Samsungu očita 15 kršitev. V ponedeljek pa se začne postopek še pred ameriškim sodiščem, kjer si bosta nasproti zopet stala Samsung in Apple.