AMD začel prodajo prvih procesorjev Bulldozer

Matej Huš

7. sep 2011 ob 16:41:28

Po zamudah in prestavljanjih smo končno dočakali prve AMD-jeve procesorje iz družine Bulldozer. Pravkar so namreč sporočili, da so jih začeli prodajati sestavljavcem računalnikov (OEM) in prodajalcem na drobno (retailer). Gre za model Opteron 6200, ki ga sestavlja osem bulldozerjev. Njegova proizvodnja se je začela avgusta.

Nekdanji Interlagos, sedanji Opteron 6200, je prvi 16-jedrni procesor za arhitekturo x86. Sede na podnožje Socket G34 in ga sestavlja osem modulov Bulldozer. Vsak izmed njih ima dve ločeni procesorski enoti za računanje s celimi števili in en sam FPU. Cevovodne enote fetch/decode/execute si delijo, tako da ima v bistvu poldrugo jedro. AMD obljublja, da bomo nove procesorje v maloprodaji kupili že prihodnji teden.

Oktobra bodo na voljo štirje modeli:

Skrivnostnejši so, ko beseda nanese na Zambezi, ki bodo bulldozerska verzija procesorjev za namizne računalnike in podnožje AM3+. Neuradno se govori, da ima AMD težave z doseganjem frekvenc, ki bi bile primerljive z Intelovimi Coire i7, zaradi česar bo Zambezi še nekoliko počakal. A predolgo ne smejo čakati, saj Intel že napoveduje novo generacijo procesorjev Sandy Bridge-E.