Bulldozer zamuja, prihaja Llano in Fusion Z, opažen Trinity - AMD na Computexu

Primož Resman

2. jun 2011 ob 21:57:21

Na svoji predstavitvi na Computexu je AMD razkril nekaj novih, uradnih informacij, ter dodatno potrdil nekaj prej znanih oz. potrdil govorice izpred nekaj dni. V zadnjo kategorijo padejo napovedi o zamudi procesorjev Bulldozer, ki naj bi po prejšnjih načrtih končno v trgovine prišli v juliju, a smo pred dnevi prvič ugledali govorice, da je prišlo do zamude. Te so pri AMD-ju zdaj potrdili z enim samim diapozitivom iz predstavitve, kjer so pokazali stanje novih veznih čipovij, matičnih plošč okrog njih in stanje procesorjev Bulldozer, ki bodo sedli v te plošče. Vezna čipovja so uradno predstavljena (danes, na dan prireditve), medtem ko bodo matične plošče okrog veznih čipovij iz serije 900 sledile v prihodnjih 30 dneh. Temu bodo v 60 do 90 dneh sledili še procesorji Bulldozer, 90 dni pa njihov izid prestavi na sam konec avgusta, kar je v skladu z napovedmi o prestavitvi izida v avgust oz. september.

V govoricah je bilo govora, da naj reviziji silicijevih jeder z oznakama B0 in B1 ne bi bili dovolj zmogljivi, zato naj bi AMD pripravljal revizijo B2. Pri X-bit Labs so to še enkrat potrdili in zapisali, da so iz svojih virov izvedeli, da revizija B1 zmore komaj 2,5 GHz, kjer se frekvenca v primeru samodejnega navijanja z le enim dodobra obremenjenim jedrom lahko dvigne do 3,5 GHz. Prvotne želje za Bulldozer so se v najzmogljivejših primerkih seveda gibale okrog 3,5 GHz s samodejnim navijanjem na okrog 4 GHz, pri AMD-ju pa menijo, da osnovna frekvenca 2,5 GHz ne prinaša dovolj zmogljivosti, da bi lahko tekmovali z Intelom.

Za namizne računalnike in za podnožje AM3+ namenjeni procesorji Zambezi pa niso bili edini z arhitekturo Bulldozer, o katerih so govorili pri AMD-ju. Potrdili so, da bo naslednik Llana, Trinity, izšel v letu 2012 ter tudi pokazali prvi inženirski primerek v fizični obliki. Slednje sicer ne pomeni veliko, saj gre le za nekaj malega tiskanine, nožice za stik z ležiščem, ki jih nismo videli, in potiskano kovinsko zaščito. Trinity je sicer še eden izmed čipov Fusion, ki bo jedra K10.5 iz Llana kot rečeno zamenjal z Bulldozerjevimi, v nekaterih napovedih z vse do osmimi. Pričakuje se tudi, da bi Trinity lahko sedel v podnožje AM3+, poleg seveda podnožja FM1, namenjenega Llanu. Slednji bo glede na AnandTech v namizni obliki izšel v podobnih časovnih okvirih kot Zambezi, konec poletja torej.

Pri AMD-ju so uradno predstavili še 5. družino čipov APU. Poleg družine A oz. čipov Llano, družin C in E, ki ju sestavljata čipa Ontario in Zacate ter družine G, osnovane na istih čipih, so na Computexu predstavili še družino Z, namenjeno tabličnim računalnikom. Ta trenutek družino predstavlja le en čip, Z-01, osnovan na jedru Desna, ki je pravzaprav močno optimiziran čip C-50. Gre za dvojedrnika s frekvenco 1,0 GHz in Radeonom HD 6250, kjer delovna frekvenca 80 senčilnikov še ni potrjena - pri Anandtechu predvidevajo, da je enaka kot v C-50, torej 280 MHz. S tem so specifikacije popolnoma enake čipu C-50, razen porabe, ki je z 9 W padla na 5,9 W. Z višjo porabo in zmogljivostjo od konkurenčnih čipov, npr. Applovega A5 oz. nVidiine Tegre 2, AMD z Z-01 cilja predvsem na Windows 7 osnovane tablične računalnike. Eden izmed takšnih je bil že predstavljen prav na Computexu, gre za MSI-jev WindPad 110W.