Llano in Bulldozer šele poleti

Primož Resman

9. mar 2011 ob 07:33:26

Iz virov znotraj industrije je na internet prispela vest, da so pri AMD-ju določili datum izida težko pričakovanih arhitektur Bulldozer in Llano, s katerima bodo nadomestili obstoječe izdelke tako na namiznem kot na strežniškem trgu. Če se osredotočimo na za večino bralcev bolj relevanten namizni trg lahko povemo, da namizni Bulldozer oz. Zambezi prihaja v juniju, torej tik pred iztekom napovedanega izida v drugem četrtletju, medtem ko Llano lahko pričakujemo v juliju, v začetku druge polovice letošnjega leta. Še več, glede na X-bit Labs, kjer naj bi videli zaupne dokumente s temi viri, imamo celo določene dneve izida, 20. junij za Zambezi ter 4. julij za Llano.

Letos lahko pričakujemo osem čipov z arhitekturo Bulldozer, štiri osemjedrnike AMD FX8000 ter po dva šestjedrnika FX6000 oz. štirijedrnika FX4000. Polovica teh prihaja že ob izidu, medtem ko bo preostanek sledil v zadnjem letošnjem četrtletju. Podatki o načrtovanih čipih na Llanovi strani so nekoliko bolj skopi, saj je dokument govoril le o letošnjem izidu kar enajstih čipov, ki bodo tako dvo- kot štirijedrni. Uradna predstavitev naj bi se po tokratnih podatkih zgodila na konferenci E3, ki bo med 7. in 9. junijem letos potekala v Los Angelesu.

Omenimo lahko še, da v tretjem letošnjem četrtletju lahko pričakujemo osvežitev AMD-jeve serije E APU-jev, ki so oz. bodo bolj varčni, manj zmogljivi in cenejši od serije A oz. čipov s kodnim imenom Llano. Največja novost pri dveh novih čipih s kodnim imenom Zacate bo AMD Turbo Core oz. samodejno dvigovanje frekvence pri večjih obremenitvah enega samega jedra. Predstavljena bosta dva nova čipa, E-450 in E-300, kjer bo slednji dvojedrnik zamenjal obstoječega enojedrnika E-240. E-450 v primerjavi z E-350 poleg samodejnega navijanja prinese predvsem višjo frekvenco delovanja tako x86 kot grafičnih jeder, brez da bi se dvignila poraba čipa. Z dodatnimi procesorji oz. večjo izbiro bo Fusion med kupci in razvijalci še bolj popularen, kot je že.