IBM za Watsona priskrbel 120 petabajtov diskovja

Mandi

28. avg 2011 ob 14:19:59

IBM-ov superračunalnik Watson je od prve najave pred dobrimi šestimi leti pa do danes zaslužen za že kar nekaj uspehov. Februarja je močno odmevala zmaga proti človeku na popularnem (vsaj v čezlužju) TV kvizu Jeopardy, maja pa so ga za nagrado poslali na krajši študij medicine. Zadnja pridobitev je novo obsežno diskovno polje, sestavljeno iz dvesto tisoč klasičnih trdih diskov s skupno kapaciteto 120 petabajtov. Služilo naj bi poganjanju zahtevnih računalniških simulacij vremena in klimatskih sprememb, ki kot vhod zahtevajo veliko količino ažurnih podatkov.

Na diskovju bo nameščen datotečni sistem GPFS (General Parallel File System), ki omogoča hitrejše branje in pisanje z razparceliranjem datotek čez več fizičnih diskov. IBM ga je začel razvijati v začetku devetdesetih, danes pa teče na kar nekaj superračunalnikih s seznama 500 najhitrejših. Prebavi do 2 milijardi datotek v velikosti do 299 bajtov (se pravi, bi ga brez vsakega problema zapolnili z eno samo datoteko).

Za primerjavo - 120 petabajtov zadošča za hrambo 24 milijard MP3-jev (po 5MB/komad), pri čemer je imel npr. Spotify junija letos v svojem katalogu nekje 15 milijonov različnih komadov. Po drugi strani pa bi ga Facebook z dnevniškimi zapisi zapolnil v 5000 dneh oz. slabih 14 letih (in to pri sedanjem tempu).