IBM-ov Watson študira medicino

Mato Žgajner

26. maj 2011 ob 19:22:16

IBM-ov superračunalnik, poimenovan Watson, je doživel svojih petnajst minut slave februarja, ko je gladko porazil človeška rekorderja v televizijskem kvizu Jeopardy. Seveda pa tako intelektualnega kot finančnega kapitala v Watsona niso vlagali le zavoljo televizijskega nastopa. Nasprotno, projekt se že nekaj časa razvija tudi v aplikativnejše smeri.

Forbesov Bruce Upbin piše o usmerjanju Watsona v medicinske vode. Ekipa raziskovalcev iz unverze v Marylandu je pred približno letom in pol IBM-u pomagala izbrati medicinske učbenike in strokovne revije za učenje superračunalnika. Pomagali so jim tudi z izborom vprašanj, na katera naj bi sistem znal odgovoriti in s pomočjo katerih ga lahko preizkušajo. Dr. Elliot Siegel z omenjene univerze je nabor besedil označil kot vse, kar mora znati najbistrejši študent drugega letnika medicine. Podobno kot pri pripravah na TV kviz se tudi na področju zdravstva Watson počasi izboljšuje in postavlja vedno natančnejše diagnoze. Naslednji korak v ciklu izboljšav bo vnos anonimiziranih podatkov o bolnikih, iz katerih naj bi bilo možno že dognane diagnoze dopolniti tudi s potrebnimi zdravstvenimi posegi in najverjetnejšimi posledicami zdravljenja.

Uporaba umetne inteligence v zdravstvu je vsaj sprva predvidena predvsem na odročnejših geografskih območjih, kjer medicinsko osebje nima izkušenj z velikim številom pacientov. Po ocenah sodelujočih v projektu naj bi se Watsona v resničnih pogojih preizkusilo čez pet let, do splošne popularnosti pa bi znalo preteči tudi desetletje.