IBM Watson doniral bazo farmacevtskih podatkov javnosti, naslednji korak IT-patenti?

Matej Huš

9. dec 2011 ob 11:49:49

IBM-ov superračunalnik Watson, ki je zaslovel z zmago v televizijskem kvizu Jeopardy, dobiva nova področja uporabe. IBM ga je že naučil osnov medicine, septembra pa so ga začeli uporabljati kot pomočnika v diagnostiki. Watson ima namreč pregled nad vso objavljeno medicinsko literaturo in vsemi zdravili in režimi, ki so bili predpisani pacientu. Sedaj pa je Intel pripravil tako imenovani SIIP (Strategic IP Insight Platform), kjer Watsona uporablja tudi patentnem bojišču.

Za začetek so pripravili podatkovno bazo, ki je nastala s skeniranjem 4,7 milijona farmacevtskih patentov in 11 milijonov medicinskih oziroma biokemijskih člankov, iz katerih so izluščili ključne informacije, kot so opisane učinkovine, sintezna pot, indikacije, bolezni, prizadeti deli telesa. To ogromno goro podatkov so brezplačno donirali državnemu NIH-u, ki je v ZDA največji (javni) financer tovrstnih raziskav. Na ta način želijo javnosti nekaj vrniti, saj bodo koristi od podatkovne baze mnogotere. Jasno bo vidno, katere učinkovine so že bile sintetizirane in preizkušene ter katere so dejansko uporabne, prav tako pa bodo imeli na enem mestu pregled nad rokom trajanja patentov nad njimi. S tem se bo (vsaj v teoriji) izboljšalo delovanje oddelkov za razvoj in raziskave v farmacevtskih podjetij in raziskovalnih laboratorijev na univerzah, s čimer si lahko obetamo več in boljša zdravila v prihodnosti.

Ni pa rečeno, da se bo Watson tu ustavil. Naslednji logičen korak je skenirati vse patente z vseh področij. Na ta način bi lahko napravil konec patentnim vojnam med IT-podjetji, ki terjajo ogromno časa in denarja, koristnega pa prinesejo bolj malo. Watson bi imel popoln pregled na vsemi objavljenimi patenti, tako da bi ob patentni tožbi hitro poiskali morebitni prior art (torej izvedbo ideje že pred vložitvijo patenta), konkurenčne patente in področje, kjer je tožnik sam šibak in ranljiv. IBM je namreč lani vložil šest tisoč patentov, s čimer je na prvem mestu med vsemi podjetji na svetu, zato se na te reči spoznajo.