Watson študira medicino (spet)

Mandi

1. nov 2012 ob 23:19:38

IBM-ov superračunalnik Watson je že lep čas dejaven v medicini. Lani spomladi so ga vpisali na začetni tečaj (prva dva letnika) pri Univerzi v Marylandu, jeseni pa je zavarovalnici WellPoint že pomagal pri postavljanju diagnoz (in najbrž zmanjševanju finančnega bremena, kot tam to gre). Do zime so vanj vnesli tudi znatno bazo medicinskih oz. farmacevtskih patentov ter člankov. Zdaj se računalnik spet vrača v šolske klopi, tokrat na polnovredni študij medicine pri ugledni Lernerjevi fakulteti za medicino v Clevelandu.

Sodelovanje so napovedali ta torek, njegov ključni del pa bo crowdsourcanje podajanja vprašanj in preverjanja odgovor nanje: študentje in profesorji na fakulteti bodo Watsonovemu algoritmu za strojno učenje pomagali do pravilnejših rezultatov. Na koncu naj bi znal odgovoriti na vsa vprašanja na državnem izpitu za pridobitev licence za opravljanje poklica zdravnika.

Vsi udeleženi seveda poudarjajo, da cilj projekta ni zamenjati zdravnika z računalnikom, ampak zgolj ponuditi asistenčni program obstoječim zdravnikom. Pomagal naj bi jim predvsem kot venomer osvežena enciklopedija medicinskih tehnik, saj le-te v povprečju zastarijo v štirih do osmih letih, čemur človeški zdravniki tudi z rednim izobraževanjem le stežka sledijo. Šele kasneje naj bi se začel vključevati tudi v diagnostiko.