Bolnišnice v Københavnu migrirajo na LibreOffice

Matej Huš

21. avg 2011 ob 10:45:28

Na Danskem bo trinajst bolnišnic z območja Københavna pri posodabljanju računalniškega sistema z zaprtokodnega in plačljivega pisarniškega paketa prešlo na LibreOffice, so sporočili. Skoraj vsi izmed 25.000 zaposlenih v bolnišnicah bodo v naslednjem letu uporabljali odprtokodni paket, s čimer bodo privarčevali 5,3 milijona evrov, ki bi v nasprotnem primeru šli za licence.

Vivian Thomsen, ki skrbi za IT v tej skupini bolnišnic, pojasnjuje, da sedaj uvajajo sistem virtualnih namizij. Centralizirali bodo računalniški sistem, tako da se bo mogoče s svojim uporabniškim imenom prijaviti s kateregakoli računalnika v stavbi, pri čemer bo uporabnik vsakokrat dobil svoje namizje. Nadaljevanje uporabe plačljivih pisarniških paketov bi v tem primeru prineslo nesorazmerno visoke stroške, zato bodo izvedli migracijo. Ta ne bo trenutna, ampak bo trajala leto dni do izteka trenutnih licenc. Edina izjema bodo uporabniki, ki nujno potrebujejo napredne funkcije plačljivega programa za urejanje preglednic, ki bodo obdržali staro opremo.

Doslej so preizkusno uvedli že 2500 virtualnih namizij z nameščenim LibreOfficeom. Thomsnova priznava, da imajo nekateri uporabniki nekoliko zadržkov, ker se bodo morali navaditi na nov videz delovnega okolja. To rešujejo z dodatnim usposabljanjem. Gre za drugo največjo migracijo javne ustanove v Evropi. Večja je bila le migracija francoske žandarmerije, ko je 80.000 uporabnikov dobilo OpenOffice.