Ameriška policija testira program za predvidevanje lokacije kaznivih dejanj

Mandi

17. avg 2011 ob 10:29:10

Policijske službe v Santa Cruzu, mestecu v osrednji Kaliforniji, so začele uporabljati posebno računalniško simulacijo za predvidevanje, v katerih delih mesta naj bi se na tekoči dan zgodilo največ kaznivih dejanj. V program, ki osnuje na modelih za predvidevanje lokacij popotresnih sunkov, vsako jutro vnesejo tekoče podatke o kriminaliteti, nakar izračuna 10 najbolj verjetnih žarišč kriminala za tekoči dan. Eno žarišče ustreza kocki s stranico 150 metrov (500 čevljev) in je lahko celo tako natančno kot "ta in ta parkirna hiša". Na najbolj vroče točke nato razpošljejo dodatne patrulje kot sredstvo za odkrivanje in preprečevanje kriminala. Prvi rezultati so vzpodbudni - število vlomov v stanovanja je julija upadel za 27% glede na isti mesec lani, natančnejše poročilo pa bodo pripravili konec leta.

Program je razvila skupina raziskovalcev - dva matematika, antropolog in kriminolog - na podatkih za Los Angeles, trenutno pa ga pilotsko uporabljajo v Santa Cruzu (LA namerava začeti še letos). Zach Frind, analitik pri santakruški policijski postaji pravi, da so se k eksperimentu zatekli predvsem zaradi znatnega povečanja klicev na 911 - teh je kar za 30% več kot leta 2000, istočasno pa se je število zaposlenih policistov zmanjšalo za petino. V velikem porastu je zlasti premoženjska kriminaliteta v zvezi z zlorabo prepovedanih drog, posebej metilanfetamina, ki je na zahodu ZDA še posebej močno prizadel primestja in ruralna območja in ga mehiški karteli proizvajajo po kilah v ti. superlabih, prisotna pa je tudi precej nevarna, a razmeroma preprosta domača proizvodnja iz pseudoefedrina v tabletah za lajšanje simptomov prehlada / vnetja sinusov.

Koncept ti. predictive policinga za zdaj predvideva zgolj geografska območja, verjetno pa ni več daleč dan, ko bo delal tudi na podatkih o osumljencih in njihovih povezanih osebah (known associates). S tem bi znal postati skoraj tako učinkovito in zasebnosti neprijazno orodje kot retencija prometnih in lokacijskih podatkov za mobilne telefone, saj oboje daje izvrstne podatke za iskanje in lovljenje osumljencev, seveda na rovaš množice nedolžnih ljudi. Skoraj zagotovo bodo obe bazi tudi združili za "večjo učinkovitost".