Google uvedel novi iskalni algoritem Panda v vseh jezikih

Matej Huš

12. avg 2011 ob 20:14:04

Google je februarja poizkusno predstavil spremembo iskalnega algoritma, poimenovano Panda, s katero so želeli izboljšati zadovoljstvo uporabnikov pri iskanju. Glavna sprememba je bila odstranitev tako imenovanih farm z vsebino iz iskalnih zadetkov, saj te ne nudijo nobenih pomembnih informacij, ampak se zgolj dinamično prilagajajo Googlovim pajkom, da bi se med rezultati zavihtele čim više. Novi algoritem ne ocenjuje več le relevantnosti, ampak tudi kakovost strani. Google je ocenil, da je sprememba vplivala na uvrstitev približno 12 odstotkov strani.

Ker se je sprememba izkazala za pozitivno, so jo aprila razširili na vse iskalne poizvedbe v angleščini. Poleg tega so začeli upoštevati tudi podatke o straneh, ki jih uporabniki blokirajo iz svojih iskalnih zadetkov. Splošni odziv je bil dober, saj nov algoritem dobro oceni kakovost strani.

Danes je Google nov algoritem razširil še na vse iskanje v vseh jezikih, ki uporabljajo latinično ali cirilično abecedo, torej tudi slovenščino. Globalno je v povprečju spremenjen položaj med šest in devet odstotkom strani v iskanju. Obenem je Google že pred časom pripravil napotke, kako poskrbeti, da bo stran čim više tudi po novem algoritmu.