Google prenovil iskalni algoritem

Matej Huš

26. feb 2011 ob 20:03:12

Google vsako leto izvede približno 500 sprememb svojega iskalnega algoritma, izmed katerih je večina manj opaznih. Ta teden pa so najprej za ameriške uporabnike - postopoma bodo spremembo vpeljali po celem svetu - občutneje spremenili algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju. Ker so se v zadnjih mesecih med prve zadetke prikradle neuporabne strani, ki jih imenujemo tudi farme z vsebino, ker so organizirane tako, da je na njih ogromno neuporabnih tekstovnih podatkov, da bi zadovoljile pajke, je Google algoritem posodobil. Spremembe naj bi vplivale na razvrstitev okoli 12 odstotkov strani, kar je največja sprememba v zadnjih letih, pravi Amit Singhal iz Googla.

Omenjene farme (mednje sodijo največje Yahoo Associated Content, AOL Seed, eHow, Answerbag) se bodo odrezale slabše, prav tako bodo potonile druge strani z vsebino nizke uporabne vrednosti, prekopirano vsebino in podobno, medtem ko bodo bolje uvrščene strani z izvirno vsebino, raziskavami, poročili, analizami itn. Google pojasnjuje, da spremembe niso povezane z dodatkom Personal Blocklist za Chrome, so pa primerjali rezultate novega algoritma in povratno informacijo uporabnikov Chroma ter ugotovili velik sovpad. To priča o ustreznosti novega algoritma, dodajajo v Googlu.

Google se zaveda, da je izjemno pomembno, da uporabniki menijo, da jim Google vrača relevantne in uporabne iskalne zadetke. Čeprav imajo daleč največji tržni delež, se to utegne hitro spremeniti. Analitiki iz podjetja Hitwise so izmerili, koliko uporabnikov je zadovoljnih z iskalnimi zadetki in ostanejo na prvi strani rezultatov. Pri Googlu jih je 66 odstotkov, pri Bingu pa 82 odstotkov, kar pomeni, da ima Google težave z relevantnostjo.