Kitajska uvedla obvezno skeniranje obraza za kupce mobilnih storitev

Jurij Kristan

3. dec 2019 ob 06:36:47

Na Kitajskem je s 1. decembrom v veljavo stopil zakon, po katerem je sleherni kupec kartice SIM podvržen obveznemu skeniranju obraza.

Kitajska zakonodaja je že doslej zahtevala, da uporabniki mobilnih storitev ob njihovem nakupu predložijo osebne dokumente, na katere je bila tudi vezana njihova telefonska številka. To jesen so šli še dlje in septembra sprejeli zakon, po katerem kupcu nove kartice SIM obvezno vzamejo posnetek obraza. Prodajna mesta so imela do 1. decembra, ko je zakon stopil v veljavo, čas, da se na novi standard prilagodijo. Posnetki romajo v centralni register, kjer so podvrženi prečesavanju z algoritmi za prepoznavo obrazov.

Oblasti trdijo, da se bodo tako lahko bolje borile proti prevaram, izsiljevanju in spletnemu nasilju. Kritiki seveda po drugi plati oporekajo, da je to nova stopnica na poti v totalno digitalno diktaturo. Kitajska se mora vse bolj otepati obtožb, da v nekaterih delih države, na primer provinci Xinjiang, z izdatno pomočjo digitalne tehnologije izvaja množično zatiranje ljudi, ki se ne uklanjajo partijski liniji. Odziv kitajske javnosti je deljen; nekateri novost podpirajo, vse glasnejši pa so med ljudmi tudi pomisleki, sploh v luči dejstva, da je celovita zakonodaja, ki bo urejala pravice do zasebnosti pri zajemu biometričnih podatkov, še v nastajanju.