Rusija gradi vesoljsko izstrelišče v Francoski Gvajani

Matej Huš

27. jul 2011 ob 09:22:10

Po izteku ameriškega vesoljskega programa Space Shuttle je Rusija postala glavna vesoljska sila na svetu, ki ima edina delujočo tehnologijo za polet človeka v vesolje. Ker to pomeni, da bodo izstrelitve sojuzov pogoste, Rusija gradi novo izstrelišče v Francoski Gvajani blizu ekvatorja, ki bo začelo obratovati že to jesen.

Rusko izstrelišče se gradi približno 10 kilometrov severozahodno ob obstoječega francoskega izstrelišča, ki ga izkorišča Evropska vesoljska agencija (ESA). Evropa je v rusko izstrelišče vložila 800 milijonov dolarjev, saj ga bodo uporabljali za izstrelitve tudi evropskih raket. Že jeseni, najpozneje oktobra, bodo z njega v orbito poslali dva satelita za evropski sistem navigacije Galileo. Zato prav v teh tednih potekajo intenzivna testiranja.

To bo tretje rusko izstrelišče. Dve sta visoko na severu, in sicer v Bajkonurju in Plesetsku. Novo bo skoraj na ekvatorju, kar pomeni, da bo pri izstrelitvi pomagalo tudi vrtenje Zemlje. Izstrelitve bodo cenejše, saj bodo porabili manj goriva, oziroma bo mogoče v vesolje poslati več tovora hkrati. Sojuz lahko iz Baikonurja v vesolje ponese zgolj 1700 kg tovora, sedaj pa ga bo lahko kar 2700 kg.