Rocket Lab uspešno začel vesoljski posel

Dare Hriberšek

11. nov 2018 ob 20:38:22

Vesoljski startup Rocket Lab je ta konec tedna uspešno opravil svoj prvi komercialni polet z raketo Electron in v orbito približno 500 km nad površjem zemlje utiril šesterico mini satelitov.

Electron je sicer 17 metrov visoka dvostopenjska raketa, ki zmore v vesolje ponesti 227 kg tovora in naj bi pocenila in pomnožila vesoljske polete. Strošek enega tako znaša 5,7 milijona ameriških dolarjev, kar trenutno sodi med najugodnejše možnosti. Za primerjavo, SpaceXov polet s sicer precej večjim Falconom 9 stane 90 milijonov.

Electron je doslej poletel že dvakrat, prvič spomladi leta 2017 in letos januarja, ko je ob treh mini satelitih utiril še svetlečo kroglo s premerom enega metra po imenu Humanity Star. Njen namen je bil postati dobro viden cilj za opazovalce na zemlji, žal pa je bila njena življenjska doba precej kratka, že marca je namreč padla nazaj v zemeljsko atmosfero.

Kot rečeno, je ob nizki ceni druga prednost Rocket Laba frekvenca poletov. Naslednji je načrtovan že za december, zatem pa nameravajo v vesolje pošiljati po eno raketo tedensko, pozneje pa celo kar na vsake tri dni. Slednje jim omogoča relativna odmaknjenost njihovega izstrelišča na polotoku Mahia na severnem otoku Nove Zelandije, saj tam poteka precej manj ladijskega in zračnega prometa. Bo pa podjetje po potrebi najemalo tudi storitve izstrelišča v ameriški zvezni državi Virginija.